Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT)
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT), 1964 yılında kurulmuş olan Kalkınma İçin Bölgesel İşbirliği (RCD) Teşkilatı’nın devamı olarak Türkiye, İran ve Pakistan arasında üçlü ekonomik, teknik ve kültürel işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla, 1985 yılında imzalanan İzmir Anlaşması ile kurulmuştur.
Türkiye’nin yanı sıra İran, Pakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Afganistan olmak üzere toplam 10 üyesi vardır. Merkezi Tahran’dadır. Yönetimi, bir Genel Sekretere bağlı 6 Proje Müdürü ile sağlanmaktadır. Bakanlar Konseyi (COM) EİT'in temel politika belirleyicisi ve karar alma organıdır. Üye ülkelerin Dışişleri Bakanları'ndan ve aynı düzeydeki hükümet temsilcilerinden oluşan Bakanlar Konseyi yılda bir defa toplanmaktadır. Vekillerden oluşan Konsey (COD) ise İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ilgili Genel Müdürü'nden ve İran veya EİT'in onayladığı üye ülke misyon başkanlarından oluşmaktadır. Konsey, düzenli olarak Tahran'da toplanarak, Bakanlar Konseyi tarafından alınan kararları uygulamaktadır. Bölgesel Planlama Konseyi (RPC) ise, üye ülkelerin Planlama Kuruluşları başkanlarından veya benzer bir otoriteden oluşmaktadır.
Ülkemizin kurucu üyelerinden olduğu EİT kapsamında; 1993 yılında 2. EİT Zirvesi, 2002 yılında 7. EİT Zirvesi, 2010 yılında 10. EİT Zirvesi ve 2021 yılında 14. EİT Zirvesi, ülkemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.
EİT 4. Turizm Bakanları Toplantısı 2022 yılında düzenlenmiş olup, söz konusu toplantıda Erzurum, “2025 yılı EİT Turizm Başkenti” olarak seçilmiştir.